How to Use a Router as a Bridge

Related Articles

Popular Topics
Skip to main content. When I read this bit it appeared that you were suggesting that only one port could be active at a time, period. In some cases, you'll need to install a firmware prep, prior to installing the actual DD-WRT firmware. Please make sure that you read the Installation instructions very carefully. Manually assign the following information:

Post navigation

Create a wireless bridge with a cheap TP-Link router

Use another Ethernet cable to connect the Linksys router to the computer. Both of these physical connections are temporary. Open a Web browser on the connected computer and type in " When prompted, type in the Linksys router username and password to open its configuration menu. Go into the "Wireless" menu and set the wireless network settings exactly as you have it in the Netgear router.

Click "OK" to save your settings. Disconnect both Ethernet cables -- between the computer and the Linksys router, and between the routers -- and reposition the Linksys router to your desired location. You no longer need these Ethernet cables, as the routers will connect to each other in bridge mode wirelessly. Daniel Hatter began writing professionally in His writing focuses on topics in computers, Web design, software development and technology. He earned his Bachelor of Arts in media and game development and information technology at the University of Wisconsin-Whitewater.

Skip to main content. Things Needed 2 Ethernet cables. Tip If you prefer, you can use the Linksys router as the base station instead. To do so, connect the Linksys router to the modem instead of the Netgear. Once you connect the Netgear router to the Linksys router, select the "Wireless Repeating" mode in the Netgear settings instead of the "Wireless Base Station" mode. References 2 Netgear Documentation: Wireless Repeating Function Cisco Linksys: If neither works, you will need to do a hard reset on the router hold down the reset pinhole with a paperclip for about 10 seconds.

If you did a hard reset, you may not be able to reconnect to the ONT due to a configuration issue with the default router settings I will explain how to get it working as you keep reading.

To reset the config to defaults, click on "Advanced" at the top, then click yes in the confirmation box. You will then see "Restore Defaults" at the lower left side of the screen under the red toolbox icon. The router will now reboot itself. Remember that the username and password resets itself to the ActionTec default of "admin" and "password".

It's a good idea to change the password after this is all done of course. Once you are there, click on "Network Connections" at the menu on the left. To see them all, click on the "Advanced" button below that list. To do this, click on the "Broadband Connection Coax " from the connection list. Then click on the "Settings" button at the bottom. You will now see a bunch of settings for this interface. Make sure the "Privacy" option is enabled if you have reset your MIWR to defaults earlier, it maybe disabled.

Not having this setting enabled will cause the connection to the ONT to fail! Click on "Apply" afterwards, then "Yes" if there's a confirmation message , then "Apply" again.

You will see a list of interfaces under "Bridge". Click on "Apply" afterwards, then "Yew" if there's a confirmation message , then "Apply" again. Click on "Wireless Access Point" in the interface list and then click on "Disable". You can also disable this in the "Wireless Settings" section. Click on "Firewall Settings" and then select "Minimum", then click on "Apply". You can check this by going back into "My Network", then "Network Connections", then clicking on the "Full Status" button at the bottom of the list.

Should say it's connected still. Make sure your new router's IP address is something different from The only way to access the MIWR after this setup is to directly connect a computer to it via ethernet and using a static You will also notice that the "Internet" light may look like a map globe on the router will now be lit orange and blink red.

The MIWR control panel will also perpetually say you're not connected to the internet. That too is normal. You will know everything is working when you see your new router getting an IP from verizon. HarleyYac Lee Premium Member join: ActionTec Wireless is disabled. Hi, I need clarification. I am using the Actiontec also.

If you check the Screen shot it is a Bridge over Wan. I was going to have them put my install on ethernet but the techs told me that they will put me on coax anyway when I decide to get fios TV which I plan to do so in the next few years hence why I had them just put me on coax.

Little did I know at the time that I'd run into this problem. It still has an ethernet jack but it's unused I was told that you can't use both coax and ethernet at the same time or it gets screwy, which makes sense.

That is the way the ONT is designed, it is not a flaw. If so, that's a major strike against FIOS in my opinion. I would hate to be forced to use the Actiontec as the primary router, so much so that I would consider dropping TV service if it meant I could keep Ethernet to the ONT. If you don't want to use the Actiontec, you really should have Verizon enable ethernet to the router. I'm perfectly indulged by the stupid fast speeds right now.

Just had the installer set up this last Friday in Plano, TX. He told me point blank that they were not allowed to enable the Ethernet jack as well as telling me that you can't have TV and the Ethernet port on at the same time. He seemed knowledgeable about the install, but he might of not known about the underlying technologies.

This also could be more because of Auction Tech's contract with Verison. My bridge is set up and MonoWall is working much better than the AuctionTech: NAM Premium Member join: That tech is obviously misinformed. That 'rule' is non-existent MoCA-enabled ONT's are being rolled out to allow more efficient installs, depending on the customer's specific wiring requirements. Is the actiontec really that bad?

I just had fios installed yesterday and my roomate and I are both running multiple BT downloads at remarkably high speeds with no noticeable effect on speeds of normal browsing or even other downloading.

Is it possible this has been fixed with newer firmware? I'm also curious if maybe the problem is only on the wireless side of the router? I'm using a netgear router with very solid wireless solely as a switch and an access point, and it was much easier to just hang it off of the actiontec as opposed to trying to shoehorn it in between the ONT and the actiontec, or use the actiontec as a MoCA bridge.

This also is the only option for us poor chaps who didn't have the foresight to ask our techs to run an ethernet cable from the ont at the install time. I guess it's all a matter of personal preference, but so far I've actually been impressed with the actiontec router for being so solid.

The Initial Setup

Leave a Reply